Afdelingen

Omwille van de grote diversiteit aan onderzoeken beschikt het laboratorium over verschillende afdelingen:

 

Scheikunde

 

Op de afdeling ‘scheikunde' wordt vooral bloed onderzocht op vetten (cholesterol), op suiker (glucose) en eiwitten, op hartmerkers (bijvoorbeeld diagnose van hartinfarct), op de werking van de nier en lever.

 

Hematologie

 

Het onderzoek van bloedcellen (rode bloedlichaampjes, witte bloedcellen en bloedplaatjes) voert men uit op de afdeling ‘hematologie'. Op deze afdeling wordt ook bloedstollingsonderzoek verricht, bepaalt men bloedgroepen en voert men testen uit om een veilige bloedtransfusie mogelijk te maken.

 

Serologie

 

Op de afdeling ‘serologie' worden allergieën, tumormerkers (opsporen van kanker) en afweerstoffen tegen infectieverwekkers (bv. hepatitis,HIV-AIDS,... ) opgespoord en worden hormonen en vitaminen bepaald.

 

Microbiologie

 

Op de afdeling ‘microbiologie' onderzoekt men stalen op de aanwezigheid van infectieverwekkers zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten, tuberculose,... . Men onderzoekt er onder meer ook aan welke antibiotica de micro-organismen gevoelig zijn.

 

Gespecialiseerde afdelingen

 

Het klinisch laboratorium beschikt verder over een aantal gespecialiseerde afdelingen zoals een afdeling voor het opsporen van bloed- en lymfeklierkankers (leukemie en lymfomen), een afdeling voor de transplantatie van stamcellen, een afdeling voor vruchtbaarheidsonderzoek (bijvoorbeeld sperma-onderzoek), een toxicologisch laboratorium (opsporen en doseren van geneesmiddelen of giftige stoffen) en een laboratorium voor voedselmiddelenonderzoek.

 

Moleculaire Diagnostiek

 

Het klinisch laboratorium beschikt over een uitgebreide dienst Moleculaire Diagnostiek (CMD). Dit biedt de mogelijkheid om het genetisch materiaal (DNA of RNA) van menselijke cellen of van micro-organismen te onderzoeken.

 

24/7 operationeel

 

Om al deze onderzoeken uit te voeren beschikt het laboratorium over een grote verscheidenheid aan moderne, computergestuurde apparatuur. Daarnaast voert men sommige analyses nog geheel of gedeeltelijk met de hand uit. Spoedonderzoeken worden op elk moment van de dag uitgevoerd zodat in acute situaties de resultaten op zeer korte termijn beschikbaar zijn. Net zoals een aantal andere diensten in het ziekenhuis, is het laboratorium een continubedrijf dat 24 uur per dag en 7 dagen per week operationeel is.