Soorten diabetes

Type 1 diabetes

Kinderen en jongeren met diabetes hebben bijna altijd type 1 diabetes.

 

De oorzaak van type 1 diabetes is een vergissing in het afweersysteem. De cellen die insuline maken in de eilandjes van Langerhans van de alvleesklier worden door afweerstoffen van het eigen lichaam vernietigd, dit noemt men een auto-immuunreactie.

 

Type 1 diabetes wordt niet veroorzaakt door verkeerde leefgewoontes of gewicht. Het is dus niemands ‘schuld’ als je type 1 diabetes krijgt. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte en heeft tot nog toe geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.

 

De term suikerziekte wordt ook wel gebruikt, maar roept vaak verkeerde associaties op. Bijvoorbeeld dat diabetes zou ontstaan door te veel suiker te eten, of dat men geen suiker zou mogen eten als men diabetes heeft.

 

Type 1 diabetes is een chronische ziekte, dit betekent dat het een ziekte is die niet voorbijgaat. Voorlopig is deze ziekte nog niet te genezen. Vermits het lichaam geen insuline meer kan aanmaken, moet deze toegediend worden onder de vorm van inspuitingen.

 

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes heeft een andere oorzaak en wordt ook anders behandeld.

 

Type 2 diabetes, ook wel ouderdomssuikerziekte genaamd, ontstaat voornamelijk door een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline vaak gepaard gaande met een verminderde insuline aanmaak. Het komt voor bij oudere personen, maar kan ook voorkomen bij jongeren met overgewicht.

 

Op deze site is de informatie gericht op type 1 diabetes bij kinderen en adolescenten.