Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

Erkenning

Het kinderdiabetescentrum van het Jessa Ziekenhuis werd op 18 februari 2008 erkend door het RIZIV  als een geconventioneerd centrum voor kinderen en Adolescenten met diabetes mellitus.

 

Ter gelegenheid hiervan werd er een feestzitting georganiseerd voor de kinderen met diabetes en hun ouders.

 

Doel: Zelf diabetes beheersen

Met de revalidatieovereenkomst willen we op de eerste plaats samen met de kinderen en adolescenten komen tot het punt dat ze hun diabetes zelf kunnen beheersen,” zegt dr. Massa. “Daarbij komen ontzettend veel punten kijken. We trachten de complicaties van de ziekte zoveel mogelijk te vermijden of te vertragen. De psychologische belasting van deze chronische ziekte is vaak erg groot. Daarom is ook de rol van de ouders en de omgeving erg belangrijk. Dat zijn specifieke aandachtspunten in ons programma.

 

Werkwijze

Bij de diagnose wordt het kind opgenomen op de afdeling Kinder- en Jeugdgeneeskunde. Omdat de behandeling van diabetes mellitus een thuisbehandeling is streeft het kinderdiabetesteam naar een relatief korte opnameduur van gemiddeld 5 dagen. De op puntstelling van de metabole controle van de ziekte gebeurt verder ambulant via de raadpleging of huisbezoeken, en via telefonisch en/of e-mail overleg.

 

Na de opname kan de familie blijven rekenen op het diabetesteam voor de begeleiding van de behandeling. Dit gebeurt in nauw overleg met de huisarts of kinderarts van de patiënt, die het eerste aanspreekpunt blijft voor alle niet-diabetes gerelateerde problemen.

 

Meer informatie over de revalidatieovereenkomst voor zelfregulatie van diabetes mellitus bij kinderen of adolescenten vind je op de website van het RIZIV

 

diabetesconventie - P5310062

 

foto: Feestzitting 31 mei 2008

 

van links naar rechts: Dr. Philippe Gillis, Kinderarts, Jessa Ziekenhuis - Dr. Caroline de Beaufort, Kinderarts-endocrinoloog, Clinique Pédiatrique de Luxembourg, Luxembourg - Dr. Yves Breysem Algemeen directeur, Virga Jesseziekenhuis -  Prof. dr. em.  Margarita Craen, Kinderarts-endocrinoloog, U.Z. Gent - Dr. Guy Massa, Kinderarts-endocrinoloog, Jessa Ziekenhuis