Voorbereiding?!

Een ziekenhuisopname is een speciale gebeurtenis. Het kind wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald, weet niet goed wat er gaat gebeuren, moet soms vervelende onderzoeken ondergaan, … De meeste kinderen geraken hierdoor van slag en kunnen negatief reageren.

 

Bij geplande verzorging heb je misschien nog de tijd gehad om je kind rustig iets te vertellen over wat er gaat gebeuren. Als je kind onverwacht naar het ziekenhuis gaat, dan heb je daar op het moment zelf weinig tijd voor. Ook wanneer je je kind niet voor de opname heeft kunnen voorbereiden, is het goed om met je kind te spreken over wat er al is gebeurd en over wat er nog gaat komen.

 

Voorbereiding is voor kinderen heel belangrijk, het kan immers leiden tot angstvermindering, betere medewerking van het kind, meer gevoel van controle, beter omgaan met stress en spanning, … Zonder enige voorbereiding kunnen kinderen zich verlaten, angstig, hulpeloos, schuldig, … voelen. Als kinderen weten wat er gaat gebeuren, dan is de hele situatie vaak minder bedreigend en loopt alles meestal vlotter.