Opera l’ Italiana in Algeri

De JOZ senioren waren met eenentwintig om een culturele avond te beleven.

 

In de Landcommanderij van Alden Biesen werd een zomeropera opgevoerd, L’ Italiana in Algeri van Giacchino Rossini . Het is een komische opera in twee bedrijven. Deze opera werd voor het eerst opgevoerd op 22 mei 1813 in Venetië.

 

De regisseur Bruno Van Heystraeten brengt deze komische opera als een verhaal in een verhaal. Hij laat het publiek kennismaken met een operagezelschap dat druk repeteert voor de première van L’ Italiana in Algeri. Het is een luchtig doch ingewikkeld verhaal waarbij drie mannen dezelfde Italiaanse vrouw begeren en zij hen zo weet te manipuleren dat zij uiteindelijk triomfeert.

 

De partituur is veeleisend en vergt grote virtuositeit van zowel de zangers als het orkest.

 

De zenuwen staan gespannen en in de chaos ontstaan er intriges backstage. Zo ontdekken we dat de regisseur verliefd is op zijn hoofdrolspeelster, dat de naaister met moeite de hele groep aangekleed krijgt, dat de regieassistent steeds achter de feiten aanloopt, het decor totaal nog niet klaar is de avond vóór de première, enkele zangers elkaar totaal niet kunnen luchten al moeten ze hevige verliefden spelen enz..

 

Na de voorstelling kon het publiek nog nagenieten met een drankje.

 

Fotoboek

De foto's van de opera vind je hier.