Vierdaagse reis naar de kastelen aan de Loire

DSC03364 Op donderdag 19 september vertrekken 56 JOZ senioren voor een unieke vierdaagse reis in “La douce France” langsheen de Loire en haar kastelen.

 

Al vroeg in de morgen om 6u worden de koffers in de bus geladen en rijdt de chauffeur via Luik naar de eerste stopplaats in Woinick en verder via Reims richting Parijs.


Onderweg wordt er naar goede gewoonte gezorgd voor bubbels en koffiekoeken om in de stemming te komen. Ook de busquiz ontbreekt niet.

 

Op de volgende verplichte stopplaats wordt de lunch in open lucht gebruikt: lekkere, knapperige, belegde Franse broodjes. Het mooie weer en de buitenlucht doen de eetlust aanscherpen. Daarna rijden we verder via de périphérique van Parijs naar het zuiden en via Orléans bereiken we de Loirestreek.


In de namiddag wordt het eerste kasteel bezocht, Chateau de Chambord, www.chambord.org een fenomenaal gebouw! Sinds de bouw hiervan door koning Frans I aan het begin van de Franse Renaissanceperiode blijft Chambord zijn bezoekers verrassen. Dit voor het plezier en de glorie van de koning gebouwde paleis[EA1] , is bovenal een geniaal werk, absoluut uniek, dat vanzelfsprekend tot het erfgoed van de mensheid behoort.

 

Na dit bezoek rijden we naar het centrum van Tours waar we in hotel “Au Relais Saint Eloi” het avondmaal gebruiken en drie nachten zullen verblijven. www.au-relais-st-eloi.com

 

Op vrijdag 20 september, na een goede nachtrust en lekker Frans ontbijt, vertrekken we naar  het kasteel van Chenonceau. www.chenonceau.com  De naam van het kasteel wordt zonder X geschreven in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux. 


Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher ligt, een rivier die uitmondt in de Loire, en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft.


Het kasteel is niet alleen bijzonder door het ontwerp van het gebouw, maar ook door de geschiedenis: geliefd, gerund en beschermd door vrouwen, waaronder Diane de Poitiers, en Catherine de Medicis. Dit kasteel wordt ook wel het “Château des Dames” genoemd. De vrouwelijk touch is overal: het heeft het kasteel beschermd voor de ravages van de oorlog en heeft het tot een vredige plaats gemaakt.

 

Omstreeks 12u vertrekken we naar Chisseaux  waar we een luxe boot nemen. Op deze “bateau mouche” gebruiken we het middagmaal tijdens een rondvaart op de Cher. De boot vaart onder andere ook onder le Château des Dames door.

 

Na dit romantische gedeelte gaan we naar het wijnstadje “Vouvray” bekend om zijn witte en crémant wijnen. In het wijndorp Parcay-Meslay genieten we in het wijnhuis “Benoit Gautier” van een fijne degustatie. www.vouvraygautier.com Van hieruit rijden we naar de overzijde van de Loire, naar Lussault sur Loire, voor een tweede degustatie in het wijnhuis “Chapelle de Cray” en dan terug naar het hotel voor het avondeten.

 

Op zaterdag 21 september gaan we, onder begeleiding van een gids, de stad Tours verkennen. Het is de hoofdstad van het departement Indre-et-Loire. De lunch gebruiken we in het centrum van de stad in restaurant “L’annexe de Laubrac”. www.restauvisio.comrestaurant/lannexe-de-laubrac


’s Namiddags bezoeken we “Chateau de Villandry”. www.chateauvillandry.fr Het kasteel ligt aan de Cher vlak voor deze uitmondt in de Loire. Het is gebouwd in Renaissancestijl en is vooral bekend vanwege zijn tuinen in 16e-eeuwse stijl. Er is een moestuin, een groentetuin, kruidentuin en bloementuin verdeeld over verschillende terrassen. De tuinen zijn afgezet met groene taxus- en buxushagen.


Het zomerse weer maakte er een prachtige dag van en om deze af te sluiten gaan we dineren op verplaatsing. We rijden met de bus naar Montlouis-sur-Loire waar we in het exclusief interieur van restaurant “La Cave” een uitstekend diner genieten. 

 

De laatste dag, zondag 22 september, vangen we de terugreis al vroeg aan om van de Loire- naar de Champagnestreek te rijden. In ons gekende Champagnehuis L’huillier , www.champagne-lhuillier.comworden we weer gul ontvangen met een degustatie en een hapjesbuffet  en kunnen we onze voorraad champagne aanvullen.


Dan wordt de terugreis weer aangevat en rijden we via Troys, Reims en Charleville-Mézières naar Bouillon en Baraque de Fraiture waar we in restaurant “Auberge du Carrefour” een stevige typisch Belgische maaltijd genieten.

Tijdens het laatste gedeelte van de rit worden de winnaars van de busquiz bekend gemaakt en tegen middernacht komen we terug aan op de parking.

 

De aangekochte dranken worden naar de auto’s gebracht en het afscheid is hartelijk en dankbaar voor deze fijne reis.

 

Foto's

Klik hier voor de foto's.