Meerdaagse trip Straatsburg

20121011 - Straatsburg Op 11 oktober in de vroege morgen vertrok een bus met 56 senioren via het Groothertogdom Luxemburg naar Straatsburg. De stemming zat er al onmiddellijk in. "We werden getrakteerd met koffiekoeken en een glaasje bubbels (Cremant d’Alsace). De busquiz deed ons al even nadenken over onze

bestemming," klinkt het.

 

"In Straatsburg werden we in het pittoreske restaurant 'l’Ancienne Douane' verwend met 'la choucroute alsacienne nouvelle' met het geheim van de zachte smaak. Namiddag volgde een rondrit met gids door de stad. Nadien ging het richting Europees Parlement.

 

Ons bezoek kon niet symbolischer zijn, want op die dag kreeg het Europees Parlement de Nobelprijs voor de vrede. We waren geïmponeerd door het majestueuze gebouw met zijn enorme vergaderzalen en de organisatie van het parlement."

 

Fort de Mutzig

 

“Hotel Au Cep De Vigne”, even buiten Straatsburg in Innenheim te midden van de wijnvelden, was het adres voor diner en overnachting. "Na een typisch Frans ontbijt vertrokken we de volgende dag naar 'Fort de Mutzig, Feste Kaiser Wilhelm II' ( You Tube: Die Festung von Mutzig ). In 1893, toen de Elzas weer Duits gebied was geworden, besliste keizer Willem II om het fort van Mutzig te bouwen. Hij wilde op die manier een Frans offensief naar het noorden via de Elzas verhinderen. Bij de bouw ervan werden verschillende revolutionaire technieken gelanceerd: de eerste gepantserde koepels, het gebruik van gewapend beton, de eerste stroomgenerator…. Het fort strekte zich uit over 254 ha en had 22 gepantserde koepels. Het beschikte over modern comfort met  slaapzalen, keukens, waterputten, bakkerijen, een ziekenhuis. Bij aanvang van WO I waren 291 schoten voldoende om de opmars van de Fransen via het Elzasgebied te stuiten."

 

Van wijn tot karaoke

 

"Na deze stevige brok geschiedenis proefden we in 'Brasserie Lauth' in Scharrachbergheim van hun artisanaal gebrouwen bier en 'Tartes Flambées'  Flammen Kuchen). De laatste activiteit op ons programma bracht ons bij het wijnhuis 'La Cave Du Roi Dagobert'. De rondleiding met degustatie van Elzaswijnen viel erg in de smaak. De bagageruimte van de bus had nadien meer weg van een wijnkelder! Met een bus vol 'karaokezangers' ging het terug  richting België. Iedereen was vol lof over deze geslaagde culturele en culinaire uitstap, met dank aan de organisatoren: Richard en Eugeen!"

 

Fotoreportage

 

De foto's van de trip naar Straatsburg vind je hier.