Eten en drinken

Reizigersdiarree is de meest voorkomende klacht op reis. Daarnaast zijn ziektes als Hepatitis A, Buiktyfus en Cholera te wijten aan besmettingen via de mond (besmet voedsel, drank, bestek of vuile handen). Met wat extra voorzichtigheid kan u veel van deze aandoeningen vermijden, maar vaak is reizigersdiarree onvermijdelijk.

 

fried-chicken-and-chips-on-the-street-on-53894464

 

 

Preventieve maatregelen

Dit zijn enkele eenvoudige preventieve maatregelen om het risico op diarree te beperken.
 

Was voor het eten altijd uw handen!

 

Voedsel:

Vermijd in de mate van het mogelijke:

  • rauwe groenten (salades) en vruchten die u niet zelf kan pellen
  • ongekookte of niet-gepasteuriseerde melk en melkproducten (pudding, roomijs)
  • rauwe of onvoldoende gebakken vis en zeevruchten
  • rauw of onvoldoende doorbakken vlees
  • Warme maaltijden moeten heet geserveerd worden. Vermijd voedsel dat gedurende langere tijd warm gehouden wordt.
  • Ook de plaats waar u eet bepaalt voor een stuk de kans op besmetting. Zo kan een maaltijd aan een straatstalletje meer risico opleveren dan een maaltijd in een restaurant.
  • Vermijd ook restaurants met veel insecten.

 

Drank:

  • Vermijd kraantjeswater, drink bij voorkeur flessenwater of frisdranken.
  • Gebruik flessenwater om uw tanden te poetsen.
  • Let op voor herbruikte kroonkurken (dranken met bruis zijn bijna altijd veilig!).
  • Vermijd ijsblokjes, deze zijn bijna altijd gemaakt van kraantjeswater.
  • Voor avontuurlijke reizen kan het nuttig zijn om zelf drinkwater te filtreren of te ontsmetten. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om water volledig kiemvrij te maken, kan u de kans op besmetting wel verkleinen als u hiermee rekening houdt:
    • Troebel water is niet geschikt als drinkwater. U moet het eerst filteren voor u het kookontsmet  (bv.met koffiefilters of speciaal daartoe bestemde waterfilters)
    • Voor avontuurlijke reizen kan het nuttig zijn om gebruik te maken van filters die parasieten, bacteriën en eventueel virussen uit het water filteren. Vraag advies in gespecialiseerde zaken.
    • Water even aan de kook brengen is eenvoudig en zeer efficiënt.
    • Water ontsmetten. Laat het product voldoende lang inwerken (1 tot 2 uur)
  • Chloramine®: 1 tablet (250 mg) per 10 liter (onzuiver) tot 50 liter (zuiver) water
  • javel-oplosssing: 5 tot 10 druppels javelwater per 20 liter water
  • natriumhypochlorietoplossingen: Hadex® of Drinkwell® Chloor
  • 2% jodium-tinctuur: 8 druppels per liter water (niet langer dan 3 maanden, niet langer dan 3 weken bij schildklierpathologie of zwangerschap)
  • Zilverzouten zoals Drinkwell® Zilver en Micropur (1 tablet per liter water) zijn niet actief tegen virussen en vooral geschikt om ontsmet water te bewaren

 

Probiotica (bv. gisten of bacteriën), middelen tegen diarree of antibiotica innemen met als doel diarree te voorkomen, heeft bij gezonde personen geen zin en wordt afgeraden!