Na terugkeer

Als je antimalariatabletten slikt is het erg belangrijk dat je ze gedurende de voorgeschreven periode gebruikt (één tot vier weken na het verlaten van het malariagebied afhankelijk van het middel, zie malaria). Wanneer je te vroeg stopt, loop je alsnog een verhoogd risico op malaria. Na je reis kan zich namelijk nog malaria openbaren, zelfs terwijl je nog tabletten slikt.

 

stock-photo-sick-man-with-fever-lying-in-bed-having-temperature-girl-take-care-for-him-110176772

 

 

De ziekte gaat meestal gepaard met hoge koortspieken. Neem in geval van ziekte mét hoge koorts binnen drie maanden na terugkeer, direct contact op met uw huisarts en stel hem op de hoogte van je verblijf in een malariagebied.

 

Ook een aantal andere infectieziekten die je tijdens een reis kunt oplopen, openbaart zich pas na enkele weken. Je kunt dan al weer geruime tijd terug zijn in België. Overigens zijn medische problemen tijdens en na de reis zijn niet altijd van ‘tropische' aard. Zo ontstaan er bijvoorbeeld frequent luchtweginfecties door aircosystemen, of kan je een infectie opdoen voor of na de reis. Als je klachten hebt, neem dan contact op met je huisarts en noem daarbij ook je recente verblijf in het buitenland. 

 

Bij medische problemen na terugkeer kan je gespecialiseerd advies inwinnen bij:

  • De huisarts
  • Dienst infectieziekten en immuniteit Jessa Ziekenhuis, 011 33 76 50.
  • Indien dringend: spoedgevallendienst Jessa Ziekenhuis,  011 30 99 70.