Infectiepreventie

Het verzorgend team zal allerlei maatregelen in acht nemen om het infectierisico zo laag mogelijk te houden. Zo zullen de artsen en de verpleegkundigen handschoenen en soms een neus-mondmasker dragen.

 

Soms zijn er echter meer vergaande voorzorgsmaatregelen nodig. In enkele gevallen is het nodig dat de patiënt tijdens het verblijf op ICCU in isolatie wordt verzorgd. Wij vragen dan aan de bezoekers om hun handen te ontsmetten voor ze de kamer betreden en wanneer ze de kamer verlaten. Best ga je nadien geen andere patiënten meer bezoeken in het ziekenhuis.

 

Als bezoeker kunt u ook uw steentje bijdragen.

Het welzijn van de patiënt staat voorop, uiteraard ook wanneer je bij je familielid op bezoek gaat. Zo is het beter het bezoek uit te stellen als je symptomen van zware verkoudheid of griep vertoont of last hebt van diarree of overgeven.

 

Handhygiëne is de hoeksteen van infectiepreventie in een ziekenhuis. Bij het binnenkomen op de afdeling vragen we je de handen te ontsmetten. Dit doe je door de volledige handoppervlakte, met de pols en de vingers, gedurende 30 seconden in te wrijven met ontsmettingsmiddel. Laat daarna de handen volledig drogen aan de lucht.

 

Wanneer je familielid wordt verzorgd in een isolatiekamer word je opnieuw gevraagd om de handen te ontsmetten alvorens de kamer te betreden. Na het verlaten van de kamer ontsmet je opnieuw de handen.