Infectiepreventie

Het verzorgend team zal allerlei maatregelen in acht nemen om het infectierisico zo laag mogelijk te houden. Zo zullen de artsen en de verpleegkundigen handschoenen en soms een neus-mondmasker dragen.

 

Soms zijn er echter meer vergaande voorzorgsmaatregelen nodig. In enkele gevallen is het nodig dat de patiënt tijdens het verblijf op ICCU in isolatie wordt verzorgd. Wij vragen dan aan de bezoekers om hun handen te ontsmetten voor ze de kamer betreden en wanneer ze de kamer verlaten. Best gaat u nadien geen andere patiënten bezoeken in het ziekenhuis.

 

Als bezoeker kunt u ook uw steentje bijdragen.

Het welzijn van de patiënt staat voorop wanneer u overweegt bij uw familielid te bezoeken. Zo is het beter het bezoek uit te stellen indien u symptomen van zware verkoudheid of griep heeft of last heeft van diarree of overgeven.

 

Handhygiëne is de hoeksteen van infectiepreventie in een ziekenhuis. Bij het binnenkomen op de afdeling vragen we u de handen te ontsmetten. De volledige handoppervlakte, met de pols en de vingers, wordt gedurende 30 seconden ingewreven. Laat daarna de handen volledig drogen aan de lucht.

 

Wanneer uw familielid wordt verzorgd in een isolatiekamer wordt u opnieuw gevraagd om de handen te ontsmetten alvorens de kamer te betreden. Na het verlaten van de kamer ontsmet u opnieuw de handen.