Bezoekbeleid

kinderhoekje IMG_1003 Gezien de ernst van de ziekte en de continue observatie van de patiënt, is de dienst genoodzaakt het ziekenbezoek te beperken tot 2 maal per dag. Om het bezoek in goede banen te leiden, hanteren we hierbij onderstaande richtlijnen:

 

Algemeen bezoek 

  • Gelieve te wachten in de wachtkamer tot de verpleegkundige je komt halen.
  • Er mogen 3 bezoekers op hetzelfde ogenblik bij de patiënt blijven. Kom je met meerdere bezoekers dan wissel je elkaar af. Voor alle patiënten op de Intensieve Therapie Eenheid geldt dat rust belangrijk is voor het herstel.  Beperk dus je bezoek en wees rustig.
  • Afwijkingen en uitbreiding van de bezoekuren is altijd mogelijk na overleg met het verpleegkundig team en de verantwoordelijke arts.
  • Gelieve de bezoekuren te respecteren en spontaan de dienst te verlaten zodra de bezoektijd ten einde is.
  • Om strikt hygiënische redenen op de afdeling mogen geen bloemen of andere geschenken meegebracht 
  • Persoonlijk materiaal van de patiënt wordt best thuis gelaten met uitzondering van toiletzak,  een scheerapparaat, het gebit, de pantoffels en eventueel een kamerjas wanneer de patiënt in de zetel kan zitten.
  • Wij hanteren een kindvriendelijk bezoekbeleid.

 

Kinderen op bezoek 

Gedurende lange tijd zijn we van mening geweest dat we jonge kinderen niet moesten confronteren met de patiënten op intensieve zorgen. Langzaam zijn we daarvan terug gekomen. 

 

Wanneer de kinderen een goede mentale voorbereiding en begeleiding krijgen, kunnen ook zij op bezoek komen op de Intensieve Therapie Eenheid. Om deze voorbereiding in goede banen te leiden, organiseren we het kinderbezoek altijd in overleg met familie, verpleegkundig team en verantwoordelijke arts. 

 

  • Voorafgaand aan het kinderbezoek kunnen we ouders adviseren hoe hun kind voor te bereiden op het bezoekmoment. De verpleegkundigen op de afdeling zijn hiervoor opgeleid. Bij speciale vragen staat ook de kinderpsychologe paraat voor advies. Daarnaast beschikt de dienst over een uitleenboekje dat jonge kinderen op voorhand op een leuke en speelse wijze een indruk van een afdeling intensieve zorgen kan meegeven. 

 

  • Tijdens het bezoekmoment zal de verantwoordelijke verpleegkundige het kinderbezoek mee in goede banen helpen leiden. Op de afdelingen intensieve zorgen liggen altijd invulboekjes en kleurenplaten ter beschikking die voor afleiding op de kamer kunnen zorgen of om wachtmomenten te overbruggen.

 

  • Na het bezoek zijn we geïnteresseerd in de reacties of ervaringen die dit kinderbezoek met zich meegebracht hebben. Zo nodig kunnen we hier in een verdere opvolging voorzien.

 

Meer informatie voor kinderen op bezoek in het ziekenhuis vind je hier.