Tracheostomie

IZ - img_6453 Een tracheostomie is een kleine buis die door middel van een kleine snede in de hals rechtstreeks in de luchtpijp wordt ingebracht. Een tracheostomie is comfortabeler voor de patiënt dan een tube die via de mond in de keel zit. De patiënt zal echter niet in staat zijn om te eten, drinken en te praten.

 

Een tracheostomie kan nodig zijn bij patiënten op de Intensieve Therapie Eenheid die langdurig kunstmatig beademd worden, bij patiënten bij wie de ademhalingsspieren zodanig verzwakt zijn dat ze moeite hebben om hun fluimen op te hoesten of bij patiënten met een vernauwde of geobstrueerde bovenste luchtweg.

 

Een tracheostomie is geen teken van een slechte evolutie, maar is een normale behandeling in een langdurig verloop op de Intensieve Therapie Eenheid om zo een verbetering van de klinische toestand mogelijk te maken. Met een tracheostomie is de patiënt op termijn in staat om spontaan te ademen, te eten of sondevoeding te krijgen en in de zetel te zitten.

 

Er zijn twee methoden om de ingreep uit te voeren: een chirurgische of een percutane tracheostomie. De ingreep gebeurt meestal aan het bed van de patiënt , maar kan ook in de operatiezaal gebeuren. Een anesthesie is noodzakelijk gedurende de ingreep.

 

De meeste tracheostomies bij patiënten van de Intensieve Therapie Eenheid zijn tijdelijk.