Beademing

IZ - img_6584 Artificiële of kunstmatige beademing betekent dat de ademhaling van de patiënt volledig overgenomen of gedeeltelijk ondersteund wordt door een beademingstoestel.

 

Het beademingstoestel wordt door middel van de beademingsslangen verbonden met de endotracheale tube (beademingsbuisje) of tracheostomie tube (buisje in de hals) van de patiënt.

 

De beademing is nodig wanneer de patiënt niet meer in staat is om zelf te ademen omwille van te weinig zuurstofopname, teveel fluimen, wanneer de patiënt in slaap gehouden wordt of wanneer de patiënt in shock is.

 

Soms kan het ook gebeuren dat de patiënt tijdelijk niet invasief (zonder beademingsbuisje) beademd wordt. Dit gebeurt aan de hand van een gezichtsmasker of gezichtshelm die wordt aangesloten op hetzelfde beademingstoestel, wat zuurstof toevoert en koolzuurgas afvoert. Op die manier wordt de zuurstof-/koolzuurbalans in het lichaam hersteld. Een patiënt kan gedurende kortere of langere tijd via dit masker of helm behandeld worden. Afhankelijk van de toestand van de patiënt, kan hij/zij eten, drinken en praten. Indien de gasuitwisseling beter is, stopt deze vorm van beademing.