Info voor kinderen en jongeren

Overal op de radio, televisie en op het internet lees je over het coronavirus. Maar veel van deze informatie is eigenlijk voor volwassenen bestemd en gaan dan vooral over dingen zoals thuiswerk, naar de winkel gaan, de regering en een de waslijst van zaken die je niet meer mag doen.

 

Hieronder vind je links met uitleg op maat van jouw leeftijd:

 

Kleuters

Voor kleuters verwijzen we naar de volgende filmpjes: 

 

Lagere school

Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, is dé place to be voor nieuws op kinder- en jeugdformaat: 

https://www.ketnet.be/karrewiet/meer-weten/alles-over-het-coronavirus

 

Ze geven je ook antwoorden op concrete vragen:

 

 

 

 

Tieners

  • VRT heeft een nieuwskanaal, Klaar, waar je heel wat tof audiovisueel materiaal speciaal voor jongeren in het middelbaar terugvindt. Check het zelf op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/rubrieken/klaar/
  • WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Ook zij wijden een rubriek speciaal aan het coronavirus: https://www.watwat.be/corona.

 

Ongerust of droevig van al dat nieuws?

Mocht je je na het horen van al het nieuws rond het coronavirus boos, droevig of onrustig voelen, is dat goed te begrijpen. Weet dat er buiten je familie en vrienden ook professionals zijn die je ook met deze gevoelens kunnen helpen: https://awel.be/ongerust-door-het-nieuws.

 

Lig je zelf op onze kinderafdeling?

Ook bij ons in het ziekenhuis zijn er nu wat dingen veranderd. Wat zoal, en waarom? We leggen het je graag even uit in onze flyer:

PDF icoonInfobrochure_corona voor kinderen

 

Wat als je mama of papa met coronapatiënten werkt?

Zijn je ouders ook altijd zo moe als ze thuiskomen na een lange dag in het ziekenhuis of zorgcentrum? Kunnen zij ook ziek worden? Wie of wat beschermt hen? We kunnen goed begrijpen dat je met massa's vragen zit, maar je bent hier zeker niet alleen mee. Praat er over als je er nood aan hebt, of bekijk dit filmpje. Zo zijn er ook Stef en Lies' mama, die ook hoofdverpleegkundige is in het St.-Trudo Ziekenhuis.