Kruip in je naald en maak een redontasje voor borstkankerpatiënten

redontasje - IMG_0117 Waarom een redontasje?

Kwaadaardige borsttumoren worden heelkundig verwijderd. Dat kan zowel borstsparend als via volledige borstamputatie. In beide gevallen worden ook klieren ter hoogte van de oksel verwijderd. Om te voorkomen dat overtollig bloed en lymfevocht zich opstapelen in de wonde, brengen we één of twee drains aan. Elke drain is verbonden met een opvangpotje of redon. Door die redon in een stoffen tasje te plaatsen, hebben patiënten meer bewegingsvrijheid.

 

Kruip in je naald

Ben je handig met naald en draad? Dan nodigen we je uit om een redontasje voor onze patiënten te maken.

 

Materiaal

Redontasjes maak je best uit katoen, omdat je katoen makkelijk en goed kan wassen. Wat print en kleuren betreft, kan je je helemaal laten gaan. Een vrolijk motiefje is natuurlijk altijd fijn.

 

Haak of brei je liever een tasje? Dat kan ook, het tasje wordt dan definitief geschonken aan de patiënt omdat het minder goed te wassen is.

 

Afmetingen

Je kan een tasje voor één of twee redons maken. Aan de buitenzijde komt een zakje voor de leidingen. De lengte van de schouderriem kan je kiezen.

 

Lange schouderriemen hebben als voordeel dat ze zoals een handtas over de schouder gedragen kunnen worden, zodat patiënten hun handen vrij hebben.

 

 • Tasje met één redon:
  Tasje: hoogte: 23cm - breedte: 13cm
  Buitenzakje: hoogte: 20cm - breedte: 13cm
 • Tasje met twee redons:
  Tasje: hoogte: 23cm - breedte: 26cm
  Buitenzakje: hoogte: 20cm - breedte: 26cm
 • Schouderriem: 30cm (kort) - 90cm (lang)

 

Alle maten zijn zonder naadwaarden en dus afgewerkte buitenmaten.

 

Klaar!

Afgewerkte redontasjes kan je afgeven in het borstcentrum of aan de verpleging van de dienst gynaecologie (afdeling B3 campus Virga Jesse).

 

Alvast een warme dankjewel vanwege onze borstkankerpatiënten!

 

Meer info?

Voor meer informatie kan je terecht bij de verpleegkundigen van de dienst gynaecologie of je kan bellen naar 011 30 92 30.