Informatiefilm

1 op 9 vrouwen krijgt vroeg of laat te maken met borstkanker. Bij het horen van de diagnose komt er enorm veel informatie op hen af over wat hun te wachten staat. Door alle emoties gaat op dat moment echter tot 80 procent van de informatie verloren. Om dat op te vangen heeft het borstcentrum van het Jessa Ziekenhuis in samenwerking met de vzw TOKAP zelf een informatiefilm ontwikkeld.

 

In de film krijgen de patiënten in duidelijk verstaanbare taal te horen en te zien wat hen te wachten staat op het gebied van onderzoeken, diagnose, behandeling, tot aan de revalidatie toe. De film is een aanvulling op alle informatie die de patiënten mondeling krijgen van de verschillende artsen en in een aantal brochures kunnen lezen. Daarnaast staat ook de borstverpleegkundige op ieder moment ter beschikking van de patiënten.

 

Om dit flashobject te kunnen bekijken moet uw browser javascript ondersteunen en heeft u een recente versie Flash Player nodig.

 

Beter geïnformeerd

"Een film heeft het grote voordeel dat patiënten hem mee naar huis kunnen nemen en zoveel bekijken als ze zelf willen, eventueel samen met partner of familie," zegt borstverpleegkundige Christine Vanhoof." Ze hebben vaak geen idee van wat hen te wachten staat. We merken dat de patiënten na het bekijken van de film zich beter geïnformeerd voelen en ook gerichter vragen kunnen stellen over de behandeling. Bovendien hebben ze zo alle toestellen en behandelingsvormen ook al eens in het echt gezien. Daardoor kunnen ze zich een juiste voorstelling maken van wat bijvoorbeeld een bestraling inhoudt en hoe dat toestel eruit ziet. De informatiefilm is dan ook volledig in het eigen ziekenhuis gefilmd, met de verpleegkundigen en dokters die de patiënten ook in de praktijk zullen tegenkomen."

Het is mogelijk dat elke patiënt die in het borstcentrum komt en waarvan geweten is dat ze een operatie zal krijgen, de film thuis kan bekijken.

 

De realisatie van de film is gefinancierd door de vzw TOKAP (Totaalactie Kankerpatiënten), die eerder ook al een belangrijke bijdrage leverde in de financiering van de borstverpleegkundige. De film is beschikbaar voor alle vrouwen in Limburg die met de diagnose van borstkanker geconfronteerd worden, en voor hun familie. Zij kunnen ook steeds terecht bij de borstverpleegkundige.

 

Praktisch

De film is beschikbaar op VHS en op DVD en is gratis. Voor het uitlenen vraagt men een waarborg van 10 euro. Meer informatie: borstverpleegkundige Christine Vanhoof, 011 30 96 89 of Christa Stadsbader, 011 30 89 69.