Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training na kankerbehandeling

De diagnose kanker zet je hele wereld op zijn kop. De behandelingen die erop volgen zijn niet alleen ingrijpend op lichamelijk vlak. Ook op psychisch, emotioneel en relationeel vlak krijg je heel wat te verwerken. Vaak ervaren patiënten geen controle meer over hun eigen lichaam of eigen leven en weten ze niet goed hoe hiermee om te gaan. Mindfulness is een manier om zelf terug de touwtjes in handen te nemen en jezelf weer in balans te brengen.

 

Het programma

De Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training is een 8-weken durende cursus gericht op het

aanleren van bewuste aandacht. De training is een combinatie van ademhalingstechnieken, meditatieoefeningen, yoga en cognitieve technieken. Je leert anders om te gaan met spanningen, gedachten en emoties. De oefeningen helpen jou om jezelf beter te leren kennen. Je leert terug zelf aan het roer te staan in plaats van dat gedachten en emoties met jou op de loop gaan. Mindfulness leert je aandacht te schenken aan het “hier en nu”, aan dit moment. Doorheen de sessies merk je dat je steeds meer aanwezig bent in je leven.

 

Een groep bestaat uit maximum 10 personen. Iedereen heeft een gelijkaardig proces als jijzelf doorgemaakt  waardoor je steun bij elkaar vindt en je ervaringen kan delen.

 

Voor wie?

Het MBSR-programma kan gevolgd worden nadat de volledige behandeling is afgerond. Als je de intentie hebt om ook het revalidatieprogramma ‘Herstel en balans’ te volgen, doorloop je best eerst dit programma om je algemene conditie zo snel mogelijk terug op peil te brengen. Een betere lichamelijke toestand brengt bovendien ook positieve veranderingen met zich mee op psychisch, emotioneel en relationeel vlak.

 

Praktisch

Twee keer per jaar (voor- en najaar) vinden MBSR-cursussen plaats in het nieuwe gezondheidscentrum, gelegen naast campus Virga Jesse. Als je je voor het programma inschrijft, is het de bedoeling dat je bij alle acht sessies aanwezig bent. Dit is belangrijk voor de groepsdynamiek én om zelf zoveel mogelijk uit de cursus te halen.

 

Deelname aan de mindfulnesstraining is gratis. Voor meer informatie over de cursus, nieuwe data of om in te schrijven, kan je steeds terecht bij Sofie Engels (klinisch psychologe, oncologie). via 011 33 57 73, of ...