Wie vertel ik wat, wanneer en hoe?

De diagnose ‘kanker' is gevallen en u vraagt zich af "Wat vertel ik aan familie, vrienden, buren en hoe pak ik dat aan?" Misschien wilt u daar met niemand over spreken want u vreest de reacties van uw omgeving. Of u bent bang dat uw werkgever het zal vernemen en dat u uw baan zult verliezen. Of u wilt uw kinderen en ouders beschermen want ze zouden het niet aankunnen.

 

Toch blijkt het voor de meeste patiënten een oplossing te zijn wanneer ze de diagnose meedelen aan hun onmiddellijke omgeving. De diagnose verbergen is een moeilijke opgave en vroeg of laat komt men het toch te weten. Uw uiterlijk verandert, u onttrekt zich aan het sociale leven, u ontmoet een kennis in het ziekenhuis. Door te zwijgen plaatst u zichzelf in een sociaal isolement. U voelt zich eenzaam en staat alleen met uw verdriet. Door de diagnose mee te delen wordt de basis gelegd voor wederzijds vertrouwen en begrip.

 

Vertellen dat u borstkanker heeft en welke gevoelens dat bij u veroorzaakt, heeft een positief effect op uzelf en op uw omgeving. Op welke manier u dit doet maakt niet uit, blijf daarin gewoon uzelf. De diepste geheimen worden niet aan iedereen verteld. Sommige mensen, de partner of een goede vriend, laten we best wel in onze intimiteit toe. Relaties die vroeger heel intiem waren kunnen afzwakken. Ook omgekeerd kunnen eerdere losse contacten ‘closer' en dieper worden.