Ernstige vermoeidheid

Tijdens de behandeling:

 

Bijna alle patiënten met kanker ondervinden vermoeidheid. Ongetwijfeld ervaart u die klacht ook. Deze kan een rechtstreeks gevolg zijn van de ziekte of van de behandelingen. Het is vaak niet altijd duidelijk waar de vermoeidheid vandaan komt. Zowel lichamelijke als psychische factoren kunnen een rol spelen. U kunt in het dagelijkse leven niet normaal functioneren. Dit heeft invloed in de omgang met de gezinsleden. U hebt ook geen energie meer om sociale contacten te onderhouden.

 

Fulltime werk wordt wellicht te zwaar. U onderneemt in een opwelling iets leuks, maar de volgende dag voelt u zich totaal uitgeput en leeg. Er is weinig te doen aan de ernstige vermoeidheid die kankerpatiënten kunnen ondervinden. Rusten helpt vaak niet. Er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen om met de vermoeidheid om te gaan:

 

 • Accepteren en relativeren van vermoeidheid en beperkingen.

  Op die manier voorkomt u dat klachten over vermoeidheid nodeloos erger worden. De vermoeidheid hoort op dat moment bij de behandeling.

 

 • Doseren van activiteit.
  Het gaat erom een goede balans te vinden tussen rust en activiteit. Dit betekent dat u kunt doen wat op dat moment binnen uw mogelijkheden ligt. Enkele keren per week wandelen, rekening houdend met uw lichamelijke conditie, kan vermoeidheid verminderen. Het bevordert eveneens de spijsvertering en brengt u bovendien in een betere stemming.

 

 • Relaxeren.

  Door ontspanningsoefeningen te doen vóór, tijdens en na de directe behandeling met radiotherapie of chemotherapie, heeft u meer mogelijkheden om met de situatie om te gaan. Het is belangrijk dat u thuis ook oefent. 
  Zet de deurbel af en trek de stekker uit de telefoon als u aan het ‘opladen' bent.                            
  Zorg voor een regelmatig slaap-waakritme. Dit is nog belangrijker dan de hoeveelheid slaap.

 

 • Voeding.

  Zorg voor een goede gezonde voeding. Eet veel fruit en groenten en voldoende koolhydraten en eiwitten. Dit verbetert de conditie en geeft energie. Neem de tijd om te eten. Drink veel water, liefst 1,5 à 2 liter per dag. Dit zorgt voor voldoende vochtaanvoer voor alle lichaamscellen en voor uitscheiding van afbraakproducten.

 

Na de behandeling:

 

Tijdens de behandeling wordt vermoeidheid eerder als normaal ervaren. Wanneer dit na de behandeling aanhoudt maakt men zich grote zorgen: "Zal ik ooit weer worden zoals vroeger?" vraagt men zich af. U kunt bijvoorbeeld nog maanden of zelfs jaren last hebben van deze ernstige vermoeidheid, waardoor u te uitgeput bent om aan het gewone leven deel te nemen. De buitenwereld ziet of merkt dit vaak niet aan u. Uw omgeving denkt misschien dat na de behandelingen alles achter de rug is en u weer gewoon met alles kunt meedoen. Vaak is dat niet het geval. Het kan verwarrend voor ze zijn dat u de ene dag iets wel kan en de volgende dag niet. Leg uit dat die vermoeidheid een groot probleem voor u is.

 

Wanneer u het na de behandeling moeilijk blijft, hebben zowel fysisch als emotioneel, kunt u best hulp zoeken. Door de diagnose kanker en de behandeling is uw leven aanzienlijk ontregeld. U moet terug een nieuwe balans vinden in uw leven.

 

Om u hierbij te helpen heeft het Jessa Ziekenhuis, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Limburg (Nederland), een programma ontwikkeld bedoeld voor gezondheidsbevordering en revalidatie voor kankerpatiënten.