Beleving

Zowel fysische als psychische factoren kunnen uw zin in intimiteit en seksualiteit doen afnemen tijdens uw ziekteproces. Nevenwerkingen van chemotherapie; vermoeidheid, misselijkheid, braken en veranderingen in het uiterlijk (haar- en gewichtsverlies) zetten een domper op het seksuele verlangen.

 

Deze verschijnselen zijn echter van voorbijgaande aard, zo ook hun invloed op de interesse voor seks. Eveneens moeten angst, onzekerheid en depressieve gevoelens eerst verwerkt worden. Daarom moet u die emoties durven toelaten, in hun intensiteit erkennen en ervaren. Durf ze te uiten tegenover personen die u nabij zijn en die u vertrouwt. Een borstamputatie heeft het uitzicht van uw lichaam veranderd. U moet zich opnieuw thuis leren voelen in dat nieuwe lichaam. Zolang u dit niet aanvaard heeft kan u van een seksuele relatie niet genieten.

 

U kunt ook te maken hebben met een verminderd zelfwaardegevoel. Wanneer u gewend bent om veel aandacht te besteden aan uw uiterlijk, zal een amputatie hard aankomen. Maar na verloop van tijd hervindt u emotioneel een nieuw evenwicht en voelt u zich weer in staat om van een seksuele relatie te genieten. Een open communicatie met uw partner over dit onderwerp is daarbij heel belangrijk. Hij durft misschien niet over vrijen beginnen, omdat hij meent dat seks niet past bij zieke mensen. Hij kan zich schuldig voelen over verlangens. Hij kan bang zijn om u pijn te doen.

 

Een toenadering vanwege de partner zou juist welkom kunnen zijn omdat u dan het gevoel krijgt nog geliefd en aantrekkelijk te zijn. Daarom is het noodzakelijk de stilte rond seksualiteit te doorbreken. Samen de tijd nemen om weer vertrouwd te raken met uw lichaam en te verwerken wat er veranderd is door de ziekte en de behandeling. Soms bestaat er enkel de behoefte aan lichamelijke nabijheid en aanraken. Laat weten waar u aan toe bent. Bijvoorbeeld: "Ik heb niet meer zoveel zin in seks als vroeger, maar je steun heb ik meer nodig dan ooit. Hou me eens goed vast en streel mij wat." De partner zou kunnen zeggen: "Ik ben bang je pijn te doen. Zeg me wat kan voor jou."