NMR of MRI van de borsten

NMR of echo van de borsten - _JBM8458 NMR staat voor nuclear magnetic resonance. (MRI staat voor magnetic resonance imaging). Hierbij worden beelden van organen en weefsels gevormd met behulp van magnetische velden.

 

U gaat met het bovenlichaam ontbloot op een tafel liggen. Dan wordt u met de tafel langzaam een cilinder ingeschoven. In de wand van de cilinder bevinden zich magneet-, zend- en ontvangstspoelen. Het aan- en uitzetten daarvan gaat gepaard met veel geluid. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen, omdat de foto’s anders mislukken.  Voor een borstonderzoek wordt er ook altijd een contrastmiddel via een ader ingespoten.

 

Het onderzoek duurt tussen de 30 en 90 minuten. De foto’s worden pas na het onderzoek beoordeeld door de radioloog. Hij analyseert de beelden, beschrijft afwijkingen en bespreekt zo nodig zijn bevindingen met de behandelend arts. 

 

 

U mag geen MRI-scan krijgen als u een inplanting heeft waarin metaal is verwerkt, zoals een pacemaker, een onderhuidse insulinepomp, oorimplantaten, clips of coils in boedvaten, enz...  Aan of in uw kleding mag geen metaal zitten, zoals gespen, ritssluitingen, sleutels, mobiele telefoon, bankpasjes, muntgeld etc. Gebitsprotheses en gehoorapparaat moeten steeds in de kleedruimte achterblijven.

 

Als u angstig bent voor het verblijf in de MRI-scanner, kunt u het best van te voren met uw behandelend arts overleggen of het zinvol is een rustgevend medicament in te nemen. Heeft u eerder een MRI met contraststof ondergaan en kreeg u daarbij een allergische reactie, meldt u dit dan aan uw arts en de radioloog die het onderzoek uitvoert. Er kunnen dan voorzorgsmaatregelen worden getroffen of (indien mogelijk) voor een ander onderzoek worden gekozen.

 

Tegen het lawaai dat de MRI-scanner maakt kunt u een walkman of oordopjes gebruiken.