Mammotoom

mammotomie Als het letsel niet voelbaar is en niet zichtbaar is op echo kan men overgaan tot een mammotoom-biopsie. Dit is een biopsie van een afwijking in de borst, waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenbeelden. Daardoor is een precieze plaatsbepaling van de afwijking mogelijk.

 

U gaat met ontbloot bovenlichaam op uw buik op de onderzoekstafel liggen. Uw borst hangt door een uitsparing omlaag. De borst wordt samengedrukt en vanuit verschillende invalshoeken worden röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand daarvan bepaalt de radioloog met behulp van de computer de beste plaats om de biopsies te nemen. Op de plaats waar de punctie zal worden gedaan, wordt de huid verdoofd en gedesinfecteerd. Via een klein sneetje in de huid wordt een aantal biopten genomen met een speciale naald. Deze biopten gaan naar het pathologisch laboratorium voor microscopisch onderzoek. Het sneetje in uw borst wordt met hechtpleistertjes (Steristrips) of weefsellijm verbonden. De uitslag van de biopten is na 7 werkdagen bekend. Uw arts zal de uitslag bij de volgende afspraak met u bespreken. 

 

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zal uw arts u instructies geven over het onderbreken van dit gebruik!

 

U draagt best losse, comfortabele kleren. Ook draagt u best een stevige bh of neem er een mee, voor steun van de borst na het onderzoek. Dit helpt onderhuidse nabloeding tegengaan. Soms treedt er toch een onderhuidse nabloeding op. Dit ziet eruit als een blauwe plek, die na verloop van weken weer wegtrekt. Bij pijn kunt u een pijnstiller innemen. Baden of zwemmen wordt afgeraden gedurende 7 dagen na het onderzoek, vanwege het infectiegevaar.