Verandering in seksualiteit

Verlangen en opwinding

Vaak zijn de ziekte en behandeling directe aanleiding voor het verlies van belangstelling in seksualiteit. Ook een tijdje na de behandelingen kan dit nog even blijven voortduren door de vermoeidheid, de verminderde conditie, depressie of angst, ....

 

Zich intiem kunnen voelen met iemand stimuleert bij heel wat vrouwen het seksuele verlangen en de opwinding. Aanraken en aangeraakt willen worden, speelt hierbij een heel belangrijke rol. Het is na een verminkende operatie soms helemaal niet prettig om gezien en aangeraakt te worden, laat staan opwindend. Vaak kan je pas terug intiem zijn als je weer met jezelf vertrouwd bent geraakt. En daarvoor zijn tijd en gewenning nodig.

 

Aanraken en aangeraakt worden

Aanraken en aangeraakt worden moet soms “geoefend” worden, zeker als je lichaam door bepaalde behandelingen is veranderd. Een manier om jezelf te herontdekken is jezelf aanraken en je huid voelen, voor de spiegel staan en jezelf gewoon bekijken, en vooral die plaatsen die pijn of verdriet hebben veroorzaakt of “verminkt” zijn. Dit zou je moeten doen telkens je er behoefte aan hebt en niet alleen ’s morgens en ’s avonds in de badkamer. Probeer zelf en met je partner uit waar je je goed bij voelt en praat er samen over.

 

Geslachtsgemeenschap

Bij de ene vrouw lukt vrijen beter dan bij de andere tijdens of na de behandelingen.

 

Vrijen is mogelijk maar het vraagt van beide partners, behalve een grote betrokkenheid, ook enige creativiteit.

Denk bijvoorbeeld ook aan hulpmiddelen zoals een glijmiddel, zeker in het begin. Weet ook dat je vooral in de beginperiode als je een nieuwe “routine” met elkaar opbouwt, veel geduld met jezelf maar ook met je partner moet hebben.