Omgaan met seksuele problemen

Hoe je seksuele problemen, die als gevolg van je ziekte en behandeling kunnen ontstaan, aanpakt, hangt af van je eigen voorgeschiedenis, opvoeding en van de manier waarop je altijd al met elkaar omging. Misschien moet je nu voor het eerst proberen woorden te vinden voor gevoelens en emoties die vroeger vanzelfsprekend waren.

 

Of je nu patiënt of partner bent, vertellen over wat je bezig houdt, is vaak de beste oplossing. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als praten over seks vroeger al niet gemakkelijk was binnen je relatie, lijkt het er al snel op dat er nu ineens relatieproblemen zijn, terwijl dat misschien helemaal niet het geval is. Dat maakt het nog eens extra verwarrend. Toch is het heel belangrijk om voldoende tijd te nemen om met elkaar te leren praten over seksualiteitsbeleving . Het kan nuttig zijn om je gedachten, gevoelens en behoeften duidelijk onder woorden te brengen. Stel vragen aan je partner, zeg wat je verwachtingen zijn, wat je wel wil of niet. Laat je partner er niet naar raden. Hopen dat de ander je gedachten zal lezen of de signalen van je lichaam zal begrijpen, kan aanleiding geven tot extra verwarring of frustratie.

 

Praat dus zo concreet mogelijk met elkaar. Als je behoefte hebt aan meer aandacht of warmte, probeer dan ook aan te geven op welke manier je partner die kan geven.