Intimiteit na een borstoperatie

partnerondersteuning Tegenstrijdige emoties zijn na een borstingreep heel normaal. Dit is voor jou en je partner een nieuwe situatie waaraan je beiden moet wennen. Dat vergt tijd, moed en aanpassingsvermogen. Probeer het dus niet te forceren.

 

Bijna 30% van de vrouwen die geopereerd werd aan de borst, krijgt te maken met seksuele problemen. De aard van de operatie maakt vaak weinig verschil in de beleving ervan.

 

Bijkomend probleem is dat er in bepaalde gevallen een aanvullende behandeling aan te pas komt, zoals chemo- en/of hormoontherapie.

 

Typerend is dat emotionele en seksuele problemen zelden besproken worden. De nadruk ligt meer op de behandeling van de kanker. Toch heb je juist in deze periode vol emoties een uitgesproken behoefte aan tederheid, een knuffel, een arm om je heen,.… Troost, waardering, begrip, tact en antwoorden op vragen zijn onmisbaar in deze periode.

 

Met de informatie hier onder hopen we jou en je partner een duidelijker beeld te geven over de gevolgen op de intimiteit van een dergelijke operatie, en hoe je daarmee om kan gaan. Als jullie er samen niet uitkomen, kunnen jullie altijd terecht bij de arts, borstverpleegkundige of psychologe voor meer informatie.