Eigen gevoelens

  • Wanneer je als vrouw met een kwaadaardig gezwel geconfronteerd werd, kan het zijn dat je er niets meer voor voelt om te vrijen. Blijf toch zorgzaam voor je behoefte aan intimiteit. Het hoeft voor jou misschien niet altijd om de lichamelijke sensatie te gaan maar om wat je voor elkaar betekent. Het is belangrijk dat je je gewaardeerd en bijgestaan voelt, en dat je die signalen krijgt die je het gevoel geven dat je behoefte gerespecteerd blijft. Het is nodig dat je dit als vrouw dan ook laat blijken.

 

  • Neem je eigen gevoelens ernstig. Luister goed naar je eigen lichaam en gevoel en tracht dit niet te forceren: heb geen schuldgevoel indien je je te moe voelt of wanneer je gewoon geen zin hebt. Niemand heeft er schuld aan dat de kanker zich manifesteerde.

 

  • Laat negatieve gevoelens toe. Het is normaal dat intimiteit en seksualiteit amper aan de orde zijn. Pas na ongeveer 6 maanden begint het leven weer zijn normale gangetje te gaan. Zoek beiden samen uit op welke manier je  opnieuw intiem met elkaar kan omgaan.

 

  • Sommige vrouwen blijven zich vaak verdrietig, ongelukkig en boos voelen. Het heeft geen zin om dat te onderdrukken. Praat erover met je partner of met familieleden, vriendinnen of lotgenoten.

 

  • Probeer terug emotioneel vertrouwd te geraken met je eigen lichaam, ook al moet dat soms een borst missen. Ontspannen samen zijn is hier uiterst belangrijk.

 

  • Eventuele “voorzichtige” humor kan hier eveneens op zijn plaats zijn. Als je als vrouw op deze manier wordt opgevangen door je partner ervaar je eerder de zekerheid dat je partner je bemint en niet alleen je borsten.