Doen

  • Durf naar jezelf kijken, jezelf aanraken en verzorgen.

  • Experimenteer eventueel met je partner en neem daar de tijd voor. Weet dat dit tijd vergt.

  • Mogelijk kunnen ontspanningsoefeningen een oplossing bieden bij een te verkrampte houding.

 

  • Neem beiden de zorg voor de wonde en het litteken op. Het kan voor jou als vrouw een grote steun betekenen wanneer je partner de goede genezing van het litteken opvolgt en bespreekt. Hetzelfde geldt voor het feit dat je partner je eventueel vergezelt naar eventuele bestralingsbehandelingen.

 

  • Het is wenselijk dat je partner je aanmoedigt een goede borstprothese te dragen en hiervoor bijvoorbeeld zelf de afspraak maakt. Ook bij de keuze van een eventuele inwendige prothese is de betrokkenheid van je partner heel belangrijk.

 

  • Spreek met je arts over een glijmiddel (best op waterige basis en zonder toegevoegde parfums) bij een droge vagina.

 

  • Door ziekte en behandeling kan je huid anders gaan aanvoelen. Ook je lichaamsgeur kan sterk veranderd zijn. Indien je deze verandering als te vervelend ervaart kan je eventueel bepaalde zepen of bodylotions gebruiken (niet tijdens de radiotherapie!).

 

  • Een lotion of bodymilk kan ook handig zijn voor een lichaamsmassage.

 

In de loop van je leven kunnen er altijd twijfels optreden waardoor je je minder prettig kan gaan voelen. Je vraagt je dan af of je het wel allemaal “goed doet” en of je partner het nog kan dragen. Deze vertwijfeling is een normaal verschijnsel en hier kan enkel maar klaarheid in komen door het er samen over te hebben en samen te  bespreken. Blijf deze twijfels dus niet negeren of opkroppen. Ze kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen of zelfs juist gaan verhinderen dat je zelf een prettige of inventieve partner bent. Uitzoeken wat voor jullie allebei aangenaam is, is uiteindelijk de sleutel tot je “nieuwe” relatie, mogelijk met een nieuwe verdiepte dimensie. Indien je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, geef ons dan gerust een seintje. In de mate van het mogelijke zoeken we dan samen verder naar een oplossing.