Verschillende soorten hormoontherapie

Onderdrukking van de eisprong

Deze kan alleen toegepast worden bij vrouwen voor de menopauze. De eierstokken worden chirurgisch weggenomen, waarna de menopauze defi nitief optreedt.

 

Het is ook mogelijk om medicatie toe te dienen die de natuurlijke productie van oestrogenen door de eierstokken onderdrukt. Meestal wordt deze toegediend onder de vorm van een onderhuidse injectie om de 4 weken. Deze behandeling is omkeerbaar: de menopauze zal verdwijnen zodra de toediening stopt.

 

Anti-oestrogenen

Anti-oestrogenen (Tamoxifen) zijn substanties die zich verbinden met de receptoren in plaats van de oestrogenen. De binding van het anti-oestrogeen aan de receptor zal de celvermenigvuldiging stoppen. Anti-oestrogenen bestaan in de vorm van tabletten. Ze kunnen worden toegediend aan vrouwen voor of na de menopauze. Opgelet als je nog niet in de menopauze bent: je moet samen met je arts een contraceptiemethode kiezen zonder oestrogenen.

 

De behandeling kan gewichtstoename en opvliegers met zich meebrengen en risico op flebitis en abnormaal bloedverlies. In dit geval moet je je gynaecoloog raadplegen.

 

Aromataseremmers

(Anastrozole, Letrozole, Exemestane) Deze worden alleen voorgeschreven aan vrouwen na de menopauze. Bij vrouwen na de menopauze functioneren de eierstokken niet langer, maar wordt wel een kleine hoeveelheid oestrogeen geproduceerd door de bijnierklieren en ter hoogte van de lever, de spieren en het vetweefsel. Voor deze productie van oestrogenen is een bepaald enzym nodig: aromatase. Aromataseremmers zijn  geneesmiddelen die de activiteit van dit enzym blokkeren en die de productie van bijkomende oestrogenen verhinderen. Ze worden toegediend in de vorm van tabletten.

 

Enige gewichtstoename of opvliegers en misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen. Aromataseremmers kunnen aanleiding geven tot spier- en gewrichtsstijfheid- en pijnen. Ter preventie van botontkalking moet je eventueel een kalksupplement innemen en een botmeting laten uitvoeren.