De voorlopige prothese

De voorlopige prothese is vervaardigd uit silicone en beantwoordt qua vorm en uiterlijk meer aan wat je van een prothese verwacht: ze heeft een licht natuurlijk doorzakkend effect zoals een echte borst en er is een tepel in verwerkt.

 

Ook heeft ze, afhankelijk van je maat, eenzelfde gewicht als je andere natuurlijke borst.

 

Op die manier voorkom je schouderklachten op lange termijn.

 

Ook neemt ze je natuurlijke lichaamstemperatuur op zodat ze als “lichaamseigen” gaat aanvoelen.

Een andere bijkomende eigenschap is dat ze inzakt als je op je rug ligt zodat niemand hoeft te merken dat je een prothese draagt.

 

Wat onderhoud betreft kan je ze onder stromend lauw water met wat zachte PH-neutrale zeep wassen en afdrogen met een handdoek. Je bewaart deze prothese ’s nachts bv. best wel in haar oorspronkelijke doos zodat haar vorm mooi bewaard blijft. De voorlopige prothese is niet echt aan slijtage onderhevig maar je moet wel oppassen met scherpe voorwerpen zoals naalden, klauwen van kat of hond enz…

 

De verschillende mogelijke prothesen worden je in de loop van de operatieweek getoond.

Ze zijn volledig terugbetaald door het ziekenfonds, dus hoef je hiervoor geen geld mee te brengen.

 

Vlak na de operatie krijg je een postoperatieve prothese. Na zes weken kan je de voorlopige prothese gaan afhalen bij je bandagiste mits voorlegging van een voorschrift van je (huis-)arts. Ook maak je best een afspraak met de bandagiste. Zij begeleidt en adviseert je bij de keuze van je prothese.