Borstkanker is in te delen in een aantal soorten

  • Een voorstadium van borstkanker heet ductaal carcinoom in situ (DCIS) (in situ = nog ter plaatse). Hierbij is de tumor beperkt tot de melkgangen en is het omringende weefsel nog niet aangetast. Op een mammografie is deze afwijking te zien als ‘kalkpuntjes'. Deze kleine witte puntjes of lijntjes heten ‘microcalcificaties'. Voor DCIS is meestal een operatie aangewezen. Dit kan meestal borstsparend maar soms ook een amputatie zijn. Een borstsparende ingreep wordt vaak gevolgd door een bestralingskuur.
  • Bij een invasieve kanker zijn de kwaadaardige cellen door de melkgang gegroeid. Ze kunnen dan losraken en via lymfe of het bloed door het lichaam verspreid worden. In dit geval ontstaat een type borstkanker dat men melkgangkanker noemt, of in medische termen ductaal carcinoom (ductus = melkgang). Omdat dit een invasieve soort borstkanker is die mogelijk kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de oksel aan de kant van de aangedane borst, wordt dit type ook wel invasief ductaal carcinoom (IDC) genoemd. Ductaalcarcinoom komt bij 80% van de vrouwen met borstkanker voor.
  • Een ander type borstkanker dat bij de overige 20% van de vrouwen met borstkanker voorkomt, heet melkklierkanker of invasief lobulair carcinoom (ILC). Dit type ontstaat uit de klierkwabjes van de borst (lobulus = klierkwabje). Ook dit type kan mogelijk uitzaaien naar de lymfeklieren in de oksel aan de kant van de aangedane borst.
  • De ziekte van Paget is een zeldzaam type borstkanker in het gebied van de tepel. Dit type begint vaak als een open wondje, waardoor eerst aan eczeem wordt gedacht. Er treedt ook jeuk en schilferigheid op rond de tepel.
  • Een ander zeldzaam type borstkanker is mastitis carcinomatosa. Doordat de borst rood en warm wordt, kan de arts eerst aan een ontsteking denken. Meestal start men in dit geval met chemotherapie.