HomeWarme zorg

Kinderpijnteam: pijnbestrijding bij de kleinsten

Waar doet het pijn? Het is een veel gestelde vraag binnen de geneeskunde. Maar hoe antwoord je daar op als je baby, peuter of kleuter bent? En hoe zorg je ervoor dat kinderen niet bang worden van dokters of ziekenhuizen? Het Kinderpijnteam van het Jessa Ziekenhuis brengt deze kennis in kaart en reikt oplossingen aan.

Kinny Seron, verpleegkundige kinderafdeling: “Het Kinderpijnteam wil kinderen zo veel mogelijk pijn besparen. Ons team bestaat uit een arts, pediater Wendy Werckx en een vijftal verpleegkundigen. We passen diverse technieken toe om de pijn te minimaliseren en delen onze kennis en ervaringen met andere kinderafdelingen. We schrijven procedures uit, informeren rond nieuwe medicatie en volgen opleidingen en bijscholingen ter zake.”

Dr. Wendy Werckx, pediater: “We willen angst wegnemen. Door onze aanpak hopen we dat kinderen geen afkeer krijgen van dokters of ziekenhuizen. We tonen hen dat we er alles aan doen om het voor hen zo aangenaam en pijnloos mogelijk te maken. Die boodschap geven we ook steeds mee aan ouders en familieleden. We informeren hen en het kind goed over wat er gaat gebeuren en of het veel pijn zal doen.”