HomeTopklinisch en innovatief

Robot voor Kliniek voor Urologie

De gloednieuwe Kliniek voor Urologie bundelt de medische diensten urologie van het Jessa Ziekenhuis, het Sint-Franciscusziekenhuis, AZ Vesalius en het Sint-Trudoziekenhuis en vormt zo één van de grootste urologiediensten in de Benelux. Een robot voor kijkoperaties werd hun eerste gezamenlijke aankoop.

Prof. dr. Koenraad Van Renterghem, diensthoofd urologie: “Minister Maggie De Block vraagt terecht dat ziekenhuizen zich verenigen in netwerken, want waarom moet elk ziekenhuis pakweg pancreas- en slokdarmchirurgie aanbieden? Wij brengen onze expertise samen, ten voordele van de patiënt én de ziekenhuizen. Patiënten kunnen rekenen op een topexpert, de ziekenhuizen kunnen schitteren in hun expertisegebieden. We spelen ook hier graag een pioniersrol. We houden niet vast aan de traditionele structuren van een ziekenhuis, maar werken voortaan samen in een virtueel ziekenhuis met een totaal van 2.000 bedden.”

De Da Vinci-robot is de eerste gezamenlijke aankoop van de gloednieuwe Limburgse associatie van urologen. Met deze robot kun je hypermoderne kijkoperaties uitvoeren. Hij belooft een ongeëvenaarde trefzekerheid, een sneller herstel voor de patiënt en meer comfort voor de chirurg. Deze medische robot wordt door verschillende ziekenhuizen ingezet. Dr. Tom Tuytten, expert in robotchirurgie: “De robot gaat ontzettend nauwkeurig te werk. Geen mensenhand is zo stabiel. Een ingreep is ook minimaal invasief. De patiënt heeft na afloop minder pijn en kan mits een goede opvolging sneller naar huis.”

Facts & figures

  • De 3D-camera van de Da Vinci-robot geeft dieptezicht, een klassieke kijkoperatie toont slechts 2D-beelden. Optimale zichtbaarheid verhoogt de precisie en verkleint het risico op beschadigingen aan het weefsel.
  • De armen van de robot zijn even beweeglijk als de polsen van de chirurg en kunnen 360 graden draaien. Bovendien trilt een robotarm nooit. Eventuele verschillen in vastheid tussen de linker- en rechterhand vallen weg.
  • Robotchirurgie biedt meer lichamelijk comfort voor de arts, zo kunnen chirurgen zonder lichamelijke schade aan het werk blijven tot hun pensioen.