HomeTopklinisch en innovatief

Mobiele apps voor hartpatiënten

Na een hartinfarct moeten patiënten vaak hun levensstijl aanpassen, maar slechts een minderheid van de hartpatiënten houdt een gezondere levensstijl vol. Om daar een mouw aan te passen, ontwikkelde het Jessa Ziekenhuis samen met UHasselt een aantal mobiele apps.

Revalidatie op afstand helpt. Daarom ontwikkelde het Jessa Ziekenhuis samen met UHasselt een aantal mobiele apps, waaronder een fiets-app, een app voor de opvolging van de verschillende facetten van revalidatie en een app in spelletjesvorm voor patiënten met voorkamerfibrilatie. Daarnaast lopen er twee projecten om hartpatiënten hun medicatie correct in te laten nemen en ze meer inzicht te geven in hun ziekte.

Het Jessa Ziekenhuis startte enkel jaren geleden, als één van de touwtrekkers binnen Europa, met een grootschalig onderzoek naar alternatieve en innovatieve zorgmodellen, zoals tele-revalidatie of revalidatie op afstand. Dr. Ines Frederix, arts-onderzoeker bij het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek en assistent-cardiologie: “Een hartpatiënt revalideert ‘op afstand’ met behulp van zogenaamde sensoren, zoals een stappenteller of een accelerometer. Parameters als de fysieke activiteit en de hartslag worden gemeten en automatisch verstuurd naar een centraal platform. Via dit platform volgen artsen en andere betrokkenen het verloop van de revalidatie op en communiceren ze met de patiënt. Het werkt dus in twee richtingen: als er iets mis gaat met de patiënt wordt de arts verwittigd, maar de arts kan ook boodschappen sturen naar de patiënt.”

Tele-revalidatie houdt hartpatiënten niet enkel langer gezond en weg uit het ziekenhuis, maar drukt ook de kosten van de gezondheidszorg. Elke patiënt die via tele-revalidatie opgevolgd wordt, kost ruim 500 euro minder voor de gezondheidszorg. Tele-revalidatie biedt dus de mogelijkheid om meerdere patiënten tegelijkertijd op een efficiëntere manier te behandelen, zonder een forse budgetverhoging.

Facts & figures

  • Patiënten die geen tele-revalidatie krijgen, worden meer dan dubbel zo vaak heropgenomen wegens hartproblemen en ook gemiddeld twee maanden eerder heropgenomen in vergelijking met patiënten die wel tele-revalidatie krijgen.