HomeTopklinisch en innovatief

Robots om te revalideren

St.-Ursula, het topklinisch revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis, onderscheidt zich door een doorgedreven integratie van robotica. Hun Armea Power, Locomat, balance plate en YouGrabber zijn er mooie voorbeelden van.

Zorgmanager Luc Claes: “Het gebruik van robots voert de intensiteit van een handeling op en stimuleert het repetitieve aspect. Herhaling is belangrijk tijdens revalidatietherapie, want zo worden de hersenen opnieuw geprogrammeerd. Zo ontstaat opnieuw de gewoonte een om zekere handeling uit te voeren.”

Armeo Power

De Armeo Power is de eerste gerobotiseerde exoskeleton. Dit uitwendig skelet traint de arm in de verschillende fasen van herstel na een neurologisch letsel. Het gebruik van de Armeo Power gecombineerd met klassieke therapie levert een opmerkelijk snel en goed herstel op. Paramedisch hoofd Marc Michielsen: “De meerwaarde schuilt in meer soorten oefeningen en een hogere intensiteit. De robot past zich ook automatisch aan de mogelijkheden van de patiënt aan.”

Locomat

Van zodra een patiënt opnieuw één stap kan zetten, kan hij terecht in de Locomat. Luc Claes: “Mensen vragen meestal zelf wanneer ze opnieuw mogen komen. Ze voelen weer hoe stappen aanvoelt. Dat doet ongelooflijk deugd, zeker als je de rest van de dag in een rolstoel zit. In theorie kunnen patiënten zelf met de Locomat aan de slag, maar wij begeleiden hen liever. We stimuleren de patiënt om een grotere stap te maken of om het been te bewegen alsof je iets wegduwt. Het is één van onze specialisaties.

Sensorische balance plate

St.-Ursula werkt met een hoogtechnologische balance plate. Het doel is posterale controle, m.a.w. jezelf recht kunnen houden en dat evenwicht bewaren. Marc Michielsen: “De toegevoegde sensoren laten ons toe veel meer te meten. De resultaten helpen ons om het persoonlijke begeleidingstraject van de patiënt verder uit te werken.”

YouGrabber

De YouGrabber is een handschoen met bewegingssensoren, gecombineerd met een polsbandje dat de beweging van vinger, arm en hand registreert. Elke beweging wordt geprojecteerd naar een hand op een scherm. Het toestel geeft opdrachten, zoals bewegingen nabootsen en wortels uit de grond plukken (grijpoefening).

Facts & Figures

  • Het revalidatiecentrum telt 90 bedden. De grootste groep revalidanten heeft een neurologische aandoening. Een beperktere groep bestaat uit orthopedische patiënten, waarvan een groeiend aantal amputatiepatiënten.
  • Binnen het aanbod therapieën staat de kwaliteit van de therapeuten voorop.
  • Robotica en serious gaming zijn troef: ze optimaliseren de kwaliteit en intensiteit van bewegen en motiveren om te bewegen.
  • Oefeningen met virtuele realiteit leveren betere resultaten op dan gewone oefeningen.