HomeTopklinisch en innovatief

Evenwichtsstoornissen

De dienst Neus-Keel-Oor (NKO) van het Jessa Ziekenhuis begeeft zich tussen de wereldspelers op het vlak van evenwichtsstoornissen en gehoorverlies. De dienst presenteerde in 2016 twee van hun recente papers op het prestigieuze congres van de Bárány Society, een tweejaarlijks wereldcongres over vertigo.


Paper Ernstig gehoorverlies door COCH-gen mutatie

Dr. Sebastien Janssens de Varebeke, NKO arts: “Slechthorendheid door een fout in het COCH-gen herken je aan een symmetrisch, dubbelzijdig gehoorverlies, samengaand met aftakeling van het evenwicht. De eerste tekenen manifesteren zich rond de leeftijd van 40 jaar. Wie eraan lijdt, komt sterk in aanmerking voor een gehoorimplantaat. Dankzij een samenwerking met dr. Bruno Termote en dr. Steven Schepers, beiden gespecialiseerd in NKO radiologie, ontdekten we dat een letsel aan een onderdeel van het evenwichtsorgaan steeds gepaard gaat met een bepaald stadium van de aandoening. Dit fenotypisch, waarneembaar kenmerk werd nooit eerder beschreven.”

Paper Vertigo bij kinderen

Dr. Josine Widdershoven voert al enkele jaren onderzoek naar vertigo bij kinderen. Dat doet ze zowel in het Jessa Ziekenhuis als op de universiteiten van Antwerpen en Maastricht. Ze test slechthorende kinderen op hun evenwicht, iets wat voorheen uitsluitend in Parijs werd onderzocht. Dankzij de screening van zowel Kind & Gezin als pediaters kan ze afwijkingen snel opsporen. Soms merken de ouders dat er iets scheelt, soms vertellen kinderen zelf dat ze duizelig zijn of vaak vallen. Het onderzoek is niet makkelijk. Elke diagnosebepaling wordt aangepast aan de leeftijd van het kind. Dat vraagt veel ervaring.

Vestibulaire paroxysmie

Assistent NKO-arts Ihtijarevic, die beide hogervermelde papers presenteerde op het congres, ontving in 2016 de eerste prijs van de Koninklijke Belgische Verening voor Oto-Rhino-Laryngologie voor zijn studie rond vestibulaire paroxysmie (aanvallen van duizeligheid). Hij vergeleek de vestibulaire paroxysmie met vestibulaire migraine en ontdekte enkele verschillen die een beter onderscheid tussen beide ziektebeelden geven. Dr. Sebastien Janssens de Varebeke (NKO-arts): “Dat er binnen ons vak nog zoveel nieuws te ontdekken valt, maakt het net zo boeiend. Dat creëert kansen om bijdragen te leveren aan de medische wetenschap, tot op wereldniveau.”