HomeSamen sterk

Centrum voor Hoofdhals-oncologie tilt patiëntenzorg naar een hoger niveau

Hoofdhalstumoren zijn erg complex. Een therapie bestrijdt de tumor, streeft het behoud van spraak, smaak, speekselproductie en slikvermogen na én heeft oog voor de esthetische zorg. Een patiënt wordt dus best door een Neus-, Keel- en Oorarts (NKO-arts), een Mond-, Kaak- en Aangezicht-arts (MKA-arts), een radiotherapeut, een medisch oncoloog, een logopedist, een sociaal verpleegkundige, een voedingsdeskundige en een huisarts geholpen. Uit die noodzaak is het nieuwe Centrum voor Hoofdhals-oncologie ontstaan.

Dit uniek Limburgs initiatief tilt patiëntenzorg naar een hoger niveau. We brengen niet enkel verschillende diensten van het Jessa Ziekenhuis samen, we brengen expertises samen die de grenzen van de ziekenhuizen overschrijden.

Medisch oncoloog Jeroen Mebis: “Elke week is er een hoofdhalsraadpleging bij het Jessa Ziekenhuis, waarop zowel een NKO-arts als een MKA-arts, een radiotherapeut en een oncoloog aanwezig zijn. Daarnaast praten we met de hoofdhalstumorpatiënt tijdens een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC), via videoconferencing. Aan die MOC nemen ook onder meer radiologen en pathologen deel om snel het meest opportune behandelingstraject te bepalen. Door het grotere geheel te bekijken winnen we aan tijd. Voor een goede behandeling is een snelle diagnose immers cruciaal. Door samen te werken winnen we aan snelheid en efficiëntie.”

Het organiseren van een video-MOC tussen niet-gelieerde ziekenhuizen is uniek in Vlaanderen. Dankzij het gezamenlijke video-overleg tussen de Limburgse ziekenhuizen bouwen we een waardevolle expertise op.

Annelies Maes: “Het Centrum voor Hoofdhals-oncologie is een goed begin qua samenwerking, centralisatie, netwerking en multidisciplinaire zorg. Maar het is zeker geen eindpunt. Als we meer middelen krijgen, stellen we een zorgcoördinator aan die bijkomende noden signaleert en alle betrokken specialisten vlot door het behandelingstraject loodst.”

Facts & figures:

  • Hoofdhalstumoren zijn alle kwaadaardige tumoren die uitgaan van de bovenste aerodigestieve tractus (lip, orale caviteit, naso-, oro- en hypopharynx, larynx, nasale caviteit, paranasale sinussen, middenoor, schedelbasis en speekselklieren). Het betreft eveneens halsklieren van onbekende primaire tumoren.
  • De oorzaak van hoofdhalstumoren is dikwijls overmatig en langdurig tabak- en alcoholgebruik, daarom komen ze vaak samen voor met COPD en levercirrose. Deze tumoren kunnen een zware impact hebben op onze spraak, smaak, speekselproductie en ons slikvermogen.
  • Hoofdhalskanker is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen (6,0 %) en de negende meest voorkomende tumor bij vrouwen (2,1 %).
  • De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar bij mannen en 63 jaar bij vrouwen.
  • Twee maal per jaar komen de ziekenhuizen uit de provincie samen om de richtlijnen.