Autorijden: terug in het verkeer - CARA-rijgeschiktheid

Autorijden kan heel belangrijk zijn voor jou. Het geeft een gevoel van vrijheid en maakt mensen mobiel.

Je hebt reeds een rijbewijs, maar door een hersenletsel, een ziekte of een ongeval heb je moeite met het besturen van een motorvoertuig. Met andere woorden, je hebt een verminderde rijvaardigheid die een invloed heeft op het besturen van een motorvoertuig (bromfiets, motorfiets, auto, vrachtwagen of bus). In dat geval zal de arts je doorverwijzen naar de CARA-consultatie in het revalidatiecentrum.

 

Het CARA, Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing, is een afdeling van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het CARA heeft als opdracht de rijgeschiktheid te bepalen van mensen met een verminderde functionele vaardigheid die een invloed kan hebben op het veilig besturen van een motorvoertuig. Dit heeft betrekking op alle motorvoertuigen waarvoor het besturen ervan een rijbewijs vereist is, gaande van categorie A3 klasse A tot de categorie D+E.

 

De aanpassingsdeskundigen adviseren over de technische aanpassingen aan het motorvoertuig en beoordelen de rijgeschiktheid in de praktijk. Psychologen beoordelen de psychologische geschiktheid terwijl de artsen de medische geschiktheid beoordelen.

 

Het CARA levert geen rijbewijzen, wel rijgeschiktheids-attesten af.

 

Het CARA beschikt over aangepaste auto’s die gebruikt worden om de rijgeschiktheid te testen. Deze voertuigen kunnen voorzien worden van de vereiste aanpassingen en omvatten zowel auto’s met een handgeschakelde als automatische versnellingskast, stuurbekrachtigingen.

 

CARA voert in het revalidatiecentrum rijgeschiktheids-evaluatie uit.

 

Bij het CARA kan je ook terecht voor nadere inlichtingen betreffende het rijbewijs, de autokeuring, advies bij het aanpassen of verbouwen van een motorvoertuig enz.

 

Meer info?

Ria De Weze, secretariaat CARA
T. 02 244 15 74
T. 02 244 14 65